Eld Rask vann Kriteriet på Svenskt rekord

Jan-Olov Persson spelade, som väntat, huvudrollen i årets upplaga av Svenskt Kallblodskriterium.
Eld Rask infriade förväntningarna och vann uppgörelsen tillsammans med Ulf Ohlsson.

Ifjol vann Jan-Olov Perssons Tekno Eld Kriteriet och givetvis ville lillebror Eld Rask inte vara sämre i år. Med Ulf Ohlsson i sulkyn tog han hem segern i treåringarnas största lopp och dessutom på nytt svenskt rekord. Som grädde på moset var Jan-Olov själv tvåa med B.W.Prinsen som höll heroiskt från ledning. Persson laddade för fullt från åttondespår och kunde ta hand om täten in i första sväng men blev sedan rejält utmanad. B.W.Prinsen kunde dock behålla kommandot medan Eld Rask hamnade en bit bak som första häst i andraspår. Ut på slutrundan fick Ohlsson ut ett par konkurrenter framför sig och vek ut sin springare 700 kvar. I slutsängen höll B.W.Prinsen fortsatt ångan uppe medan Eld Rask tuggade på i tredjespår över upploppet blev det en tvekamp mellan de två stallkamraterna. B.W.Prinsen vägrade att ge sig men kunde inte stå emot Eld Rask som säkert kopplade grepp sista biten.
– Jag hade jätteproblem i dag. Han så rädd för skuggorna i banan, precis som när han gjorde sin andra start i livet. Och det var samma i dag. Det var lugnare en bit ute i spåren och jag ville helt enkelt inte komma ner i andraspår där det mest gällde att parera skuggorna från lamporna, sa Ohlsson efter segern.
Det blev alltså en favorit i repris från ifjol då Lennart Bäwerholms Tekno Eld vann och nu upprepade lillebror Eld Rask den bravaden.
– Det känns som att det är lite unikt att det är samma två år i rad och jag ville verkligen vinna det här loppet igen i år just för den sakens skull, sa Ohlsson.
Segertiden blev nya svenska rekordet 25,7a/2140 m och B.W.Prinsen noterades för samma tid.

Ola Hallerstedt
Foto: Girlpower