Tekno Eld miljonär och historisk i årsdebuten

Hallå där Jan-Olov Persson…
… som tränar fyraårige kallblodet Tekno Eld som på lördagen gjorde årsdebut och blev historisk när han tog hem HM Kongens Pokal på Bjerke med drygt 200 000 svenska kronor i första pris.

Vad säger du om Tekno Elds årsdebut?
– Den var strålande och det var riktigt glädjande att han var så bra som han var med tanke på att han blev helt friskförklarad första februari. Men det är tack vare att vi haft väldigt bra träningsförhållanden, och att jag har poolhuset så han har kunnat träna under konvalescensen. Det är en fantastiskt fin häst och det är första gången en svensk häst vinner Kungapokalen i Norge, han passerade också en miljon i insprungna pengar.
– Det var en historisk dag i fredags också när det var ett treåringslopp på Bollnäs. Järvsöfaks sista kull är tre år nu, det är fyra ston och en hingst. Den sista hingsten efter Järvsöfaks, Häsern Räsern, debuterade då och vann.
Berätta mer om varför Tekno Eld varit borta från tävlingsovalen så länge.
– Han vann ju det svenska kriteriet och försöket till det norska förra året. Han värmde sedan strålande inför finalen av norska kriteriet men när han kom ut och skulle göra provstarten kunde han inte trava. Vi åkte hem och undersökte honom men fann inget fel. Han fick ta det lugnt någon vecka ändå och sedan var han jättebra när han vann på Romme. Efter det var han med i kvalet till Biris Uppfödingslopp. Han värmde strålande och gick jättebra i loppet men tappade travet och hoppade 50 kvar till mål, sedan var han bakhalt. Då visade det sig att han hade små sprickor i yttre grenen av hovbenet.
Vilka planer finns för fyraåringssäsongen?
– Det är ju flera fina lopp och för kallblodens del är det dubbla derbyn, både svenska och norska. Vi får hoppas att han får vara frisk den här säsongen.
När och var blir nästa start?
– Det blir ett Sleipner Cup-försök 26:e april på Gävletravet.
Du har Smedheim Solan med i kallblodsloppet i V75 på lördag på Umåker som ser ut att bli ett riktigt topplopp, vad säger du om det?
– Jag har en till med också fast han står inte skriven i min träning ännu, Lome Brage. Jag hade med honom från Norge i natt, jag hade med mig Tekno Odin också som ska stå i avel här, så jag hade en jävla dyrbar last när jag åkte hem!
– Loppet är fantastiskt fint, tio av tolv hästar har över tusen poäng. Lome Brage gick jättebra på Klosterskogen och var tvåa. Han spurtade bra i går (lördag) också men då blev det lite väl bra så han hoppade till slut, men det där fixar Erik (Adielsson).
– Smedheim Solan har jag sparat ut hovarna på, jag vet inte om han har gått barfota runt om någon gång men det är mycket troligt att det blir det på lördag.

Gina Söderlund
Foto: Kurt Einevåg