Nordiska Travmuseet om Järvsöfaks


Nordiska Travmuseet skriver såhär om vår tids största stjärna; 

Sveriges bästa kallblodiga tävlingshäst Järvsöfaks är död. 26 år gammal fick han idag somna in efter två fantastiska karriärer, dels som tävlingshäst där han vann 201 lopp och sprang in över 21 miljoner kronor. Ett kvitto på hans förmåga är att hans världsrekord från 2005 fortfarande står sig. Dels som avelshingst där hans avkommor travat in över 160 miljoner kronor.

Järvsöfaks föddes sommaren 1994. Jan-Olov Persson försökte sälja honom för 25 000 kronor, men ingen nappade. Men så ringde Persson till elektrikern Magnus Frunck och ville ha lite jobb gjort på gården. Magnus såg då Järvsöfaks och lyckades till slut köpa halva hästen. Ett lyckoköp!

Järvsöfaks debuterade som 3-åring 1997 och han tävlade ända till den 28 december 2009 när han som 15-åring galant på Romme vann sitt sista lopp. Trots att det var mellandagar, dåligt väglag och minus 23 grader kom över 3 000 personer för att se Järvsöfaks vinna sin 201:e seger. Totalt sprang han in 21 288 570 kronor.

Vi kan nu reflektera lite över hans karriär. 1) Trots att travsporten tävlat på land i över 100 år finns bara en svensk häst oavsett ras som vunnit över 200 segrar. Järvsöfaks! 2) Han är också det enda kallblod som tjänat över 20 miljoner kronor. Ett kallblod till är över 10 miljoner, Hallsta Lotus – en son till Järvsöfaks. 3) Norrmännen har alltid haft en förmåga att plocka fram bra kallblod. När vi mätte våra krafter mot Norge i kallblodslandskampen 1935 – 2006 slog de oss med 45-20, trots att Järvsöfaks de sista åren vann sju gånger och putsade till siffrorna lite. Ingen häst var lika framgångsrik som Järvsöfaks i landskampen. 4) Som sagt – hans världsrekord (17,9ak) står sig fortfarande…

Järvsöfaks var lika bra i aveln som på tävlingsbanorna. Betäckte du ditt sto med Järvsöfaks var chansen stor att du fick en bra travare. Han producerade över 50 miljonvinnare och totalt har hans avkommor travat in över 160 miljoner kronor – hittills!

Järvsöfaks var också en stor ambassadör för travsporten. Han var lika flitig där. Och spännvidden på hans uppdrag var stor. Allt från bygdetrav i Norberg till besök i Paris och fotografering vid Eiffeltornet. Han syntes i alla sammanhang. Han mötte Charlotte Kalla, invigde Järvsöfaks väg och delade ut ungdomsstipendium i Hudiksvall. Han var med i Beridna Högvakten i centrala Stockholm, han och Victory Tilly gästade ett fullsatt Globen och mötte ”hela ridsporten” och på Solvalla gjorde han tillsammans med Jim Frick och Stig H Johansson succé när de ledde defileringen till Elitkampen en Elitloppssöndag. I Göteborg deltog han en berömd helg i massor av aktiviteter då han på torsdag var i Nordstan, på fredag på Liseberg för hovavgjutning i cement och pressmöte för att på nattkröken kliva in bland borden på Hästgalan på Rondo. På lördagen fortsatte han till Åby och när han åkte hem till Hudiksvall på söndagen så visade TV4 filmen om hans liv.

Årets kallblod var han 1998-2009, Årets Häst 2003-2005.

Som enda häst har han blivit utsedd till Travets Hedersambassadör.

2013 valdes han i Hall Of Fame – travets storheter.

Mer om Järvsöfaks: