Stjärnblomster vann Derbystoet

Idag var det Derbyfest för kallbloden på Östersund.
Jan-Olov Persson firade fina framgångar med seger i Derbystoet och en andraplats i Kallblodsderbyt.

Stjärnblomster var bara bäst i årets upplaga av Derbystoet som hon vann säkert för Örjan Kihlström. Efter att ha kört sig till ledning efter ett drygt halvvarv fick hon sällskap på utsidan av favoriten Ness Tjo Edel vid varvning. Dessa två lämnade sedan konkurrenterna på behörigt avstånd sista halvvarvet och Stjärnblomster kunde hålla undan utan problem.
– Det löste sig ungefär som jag hoppats på. Sedan är det ju enklare att köra när det som en bil att köra. Man kan planera hur man vill göra. Vi hade greppet men den andra är en jättebra häst som fick göra jobbet utvändigt. Vi höll undan även om vi fick en match, sa Örjan Kihlström.
Segern blev säkert på nya rekordet 26,5a/2140 m. Stall Rabatt äger B.W.Modde-dottern som tjänade 450.000 kronor.
– Örjan är ju grym att köra och det är stabilt att ha honom i vagnen. Maja, som sköter hästen, är värd det här för hon har gjort ett fruktansvärt jobb som har fått hästen i så här fin författning. Det är helt grymt alltså, sa Jan-Olov Persson.

Tekno Eld tvåa i Kallblodsderbyt
Tekno Eld fick nöja sig med andraplatsen i Svenskt Kallblodsderby som vanns av Philip Ess. Öystein Tjomsland drog stenhårt i täten och trots en heroisk avslutning av Perssons fyraåringen, som avslutade sista 800 efter 20,4, kunde han inte fånga in ledaren. Andraplatsen var värd 350.000 kronor.

Ola Hallerstedt
Foto: Tom Jönehag/TR Bild